Waarom moeten we bomen snoeien? Hoe gaan we dit aanpakken? Heb ik wel het juiste gereedschap om te snoeien?  Waar kan ik knippen of zagen? Moet ik de boom in klimmen? Allemaal vragen waardoor het lastig wordt om ook daadwerkelijk de boom te gaan snoeien.

 

Bomen dienen gesnoeid te worden wanneer:

- de boom dreigt dood te gaan

- bomen licht nodig hebben om verdere groei te bevorderen

- je de boom zijn sierwaarde/vorm wilt behouden

- je meer vruchten wilt aan je fruitbomen

- je bomen wilt beveiligen tegen stormschade

- je loshangende takken wilt verwijderen om onveilige situaties te voorkomen.

- er sprake is van achterstallig onderhoud

 

Onderhouds snoei- of achterstallige snoei?

Achterstallig of onderhouds snoei wordt uitgevoerd bij volwassen bomen, waarbij dode en slecht aangehechte takken worden verwijderd. Ook kunnen lange takken ingenomen worden en zieke takken worden verwijderd. De werkzaamheden kunnen afhankelijk van de locatie klimmend of met een hoogwerker uitgevoerd worden.

Wanneer kan een boom gesnoeid worden?

De beste tijd voor onderhouds snoei aan een boom blijft als deze vol in het blad staat (juni-oktober). Op zich kunnen bomen ook in de winter of het voorjaar gesnoeid worden maar fruitbomen, de esdoorn, berk, walnoot en haagbeuk niet! Knotbomen kunnen het beste geknot worden als er geen blad aan de boom zit (sept-maart). Het kappen van bomen kan in principe het gehele jaar door, maar niet als er een nest met eieren of jongen van vogels in zitten, deze zitten er in ieder geval niet in de winter. Ook is het makkelijker als de boom zijn blad al verloren is.

 

Kappen grote bomen, veiligheid snoei?

Als een boom onveilig geworden is, in de weg staat of een andere boom in zijn groei belemmerd, kan er overgegaan worden tot het kappen van de boom. Hiervoor dient altijd een kapvergunning aangevraagd te worden, voor deze aanvraag dient u rekening te houden met een periode van 6 tot 8 weken. Wij kunnen afhankelijk van de situatie, de boom vellen of uitkleden (in stukken naar beneden halen). Hierbij maken wij gebruik van klimtechnieken of hoogwerkers en als het efficiënter en veiliger is met inzet van een telekraan.


 • Bomen snoeien

  Bomen snoeien

 • Bomen snoeien

  Bomen snoeien

 • Bomen snoeien

  Bomen snoeien

 • Bomen snoeien

  Bomen snoeien

Kunnen we u helpen?

 

vroegop-hoveniers